Müüdid ja hirmud

Räägime siin lahti enimlevinud müüdid ja hirmud, mis laserprotseduure saadavad.

 

Laserprotseduur on kallis

Nagu ikka saab millegi kallidust hinnata vaid läbi selle, mis on tehtava investeeringu pikemaajaline väärtus ja millega võrreldes on miski kallis. Kui näiteks liita kokku kõik ostetud prillide ja kontaktläätsede tšekid, võib aastate peale lõppsummaks kujuneda oluliselt suurem summa kui laserprotseduuri maksumus. Seejuures ei saa samuti ära unustada, et laserprotseduur tõstab oluliselt teie elukvaliteeti ja igapäeva toimetuste mugavust – enam pole vaja toppida igal hommikul silma kontaktläätsi või pühkida talvel udust prilliklaase, saate teha sporti mõtlemata kallitele prilliraamidele või nördimusele, kui prillid kadunud või kontaktläätsed jäänud kogemata koju. Silmalaseris teostame kahte erineva hinnaga laserprotseduuri – Femto Lite (1850€) ja Femto Balance (2650€). Meie registatuuri abiga saada soovi korral taotleda ka järelmaksu.

Taastumine on pikk ja vaevaline

Laserprotseduuride algusaegadel olid kasutusel metoodid, mille puhul võis patsiendi taastumine protseduurist olla pikem ja vahel ka tekitada suuremaid vaevusi. Tänaseks on aga laserprotseduuride tehnoloogia sedavõrd jõudsalt arenenud, et esmane taastumisaeg protseduurist on lühenenud ühelt kuult ühele päevale. Kuid siinjuures on oluline teada, et taastumise pikkust määrab otseselt tehtava laserprotseduuri spetsiifilised etapid (nt kas operatsiooni tehakse nn lapi-meetodil või lihvitakse lapp laseriga maha). Nii ei pruugi taastumise aeg olla Eesti turul tegutsevate teenusepakkujate puhul olla sama.

Silmalaseris teostame patsientidele Femto Lite ja Femto Balance operatsioone, mille järel saab igapäevatoimingute juurde naasta juba järgmisel päeval. Soovitame kõikidel, kes tahavad teha laserprotseduuri, täpselt uurida ja küsida, kui pikk on teenusepakkuja poolt antud tavapärane taastumisaeg. Küsida tasub ka nendelt, kes on operatsiooni antud teenusepakkuja juures juba läbi teinud.

Protseduuri ajal on silmal valus ja äkki ma pilgutan silma!

Laserprotseduuri on enamasti valutu. Operatsiooni ajal tunnete mõne hetke silmal survet, kuid protseduur ise möödub kiiremini, kui patsient ise alguses on arvanud (kokku 10-15min). Ebamugavustunde vältimiseks kasutatakse ka tuimestavaid tilku.

Levinud on ka hirm, et silmade liigutamisel laser lõikab valesti. Tegelikkuses on laser mitmeid kordi kiirem kui inimese silma liikumine ning võtab seega lõigates arvesse kõik silma mirkoliikumised. Kui silma liikumised lähevad liiga suureks ja hektiliseks, siis laser peatub ja ootab, kuni normaalne liikumine on taastunud. Seega hirm, et laser lõikab liikumise tõttu valesti, on alusetu.

Aastate jooksul oleme kuulnud ka linnamüüti, et laser võib lasta kiire silmast läbi inimese ajusse. Siinkohal kinnitame üle, et tegemist on ühe enimteostatud meditsiinilise protseduuriga maailmas, mille tehnoloogiat on pidevalt uuendatud ja kasutatav laser on seadistatud ülitäpselt silmalõikuste tarbeks. Tehnoloogial on mitmeid turvastoppe, mis tagavad protseduuri peatumise, juhuks kui esineb anomaalia.

Olen liiga noor!

Laserprotseduure teostatakse alates 18. eluaastast, kuid ei pea ootama kõrgema vanuseni, kuna väidevalt nägemine veel muutub ja laseroperatsioon tuleb seetõttu teha uuesti. Prilliretsept saavutab stabiilsuse vanuses 18-21, kuid tegelikkuses määrab laseroperatsiooni sobivuse alati arst eeluuringu käigus. Kuna laserprotseduuri kohustuslik eeluuring on üks mahukamaid ja täpsemaid uuringuid silmameditsiinis, siis selle käigus tekib täpne ülevaade, kas protseduuri on mõtet teha, kas ja kui kaua tasub oodata. Seega vaatamata nooremale vanusele, tasub eeluuringule ikkagi tulla. Enamus eeluuringu läbinutest vanuses 18-21, teeb tegelikult ka laserprotseduuri, kuna vastunäidustused puuduvad.

Olen liiga palju kontaktläätsi kandnud!

Kui kontaktläätsede kandmisest on tekkinud talumatus, siis laserprotseduur on pigem just näidustatud ja mõistlik. Kontaktläätsede talumatus viitab liigsele kandmisele, põletikule ja võib lõpuks tuua kaasa raskemaid silmahaigusi. Seega tasub tulla eeluuringule, kus vaadatakse ka talumatuse võimalike põhjusi ja arst hindab ka täpsemalt vastunäidustusi. Sedaviisi võib eeluuring olla tegelikult oluline ennetus, et tekkinud talumatus ei tooks kaasa järgmisi hädasid. Olgu siinkohal välja toodud ka tõsiasi, et oleme laserprotseduuride eeluuringuid teostanud üle 20 aasta ja pole harv nähtus, et eeluuringu käigus avastame patsiendil mõne vaikselt juba progresseeruva silmahaiguse.

Vanaduses pean ikka prille kandma!

Vahel uurivad kliendid ka seda, et kas laserprotseduur aitab vabaneda ka lugemisprillidest. Laserprotseduur parandab inimese kaugnägevuse ja seda jäädavalt. Kuid silma läätsega toimuvad loomulikud ealised muutused, mistõttu peavad vanemas eas hakkama inimesed kandma lähedale nägemiseks prille. See pole seotud tehtud laserprotseduuriga, vaid tuleneb inimese keha loomulikust vananemisprotsessist. Silmalaseris teostame ka läätsevahetuse operatsioone, mis on mõeldud vanusele 45+ ja mis aitavadki vabaneda lugemisprillidest.